Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolektivni ugovor

U lukama mogu raditi samo radnici s 'lučkom kartom'

brod,polaris,luka,rijeka (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
16.04.2013.
u 14:28

Sindikati riječke Luke traže da radnici kooperanata budu osposobljeni za specifičan lučki posao

Predstavnici triju sindikata Luke Rijeka najavili su u utorak da će pokrenuti postupak izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje radnika kooperantskih tvrtki te da će mjerodavna ministarstva ponovno podsjetiti na prije nekoliko godina pokrenutu inicijativu za uvođenje \"lučke karte\", certifikata za lučke radnike koji bi jamčio da je zaposlenik osposobljen za rad u specifičnim uvjetima u lukama. Certifikatom, koji bi se stekao nakon završene edukacije i ispita znanja i osposobljenosti, povećala bi se kvaliteta usluge, sigurnost rada u lukama , onemogućilo zapošljavanje \"na crno\" i osiguralo zapošljavanje evidentiranih osposobljenih lučkih radnika koji bi imali zanimanje lučki radnik.

-U ovom trenutku lučku kartu dobili bi samo zasposlenici u hrvatskim lukama zbog svog znanja i iskustva , a svi drugi, iz kooperantskih tvrtki, tek nakon školovanja – objasnio je danas tajnik Sinidkata lučkih radnika Hrvatske Robert Stjelja dodajući da bi radnici sa certifikatom mogli raditi u bilo kojoj morskoj ili riječnoj luci u Hrvatskoj, ali u europskim lukama.

Do uvođenja certifikata sindikalci riječke luke traže da se u Kolektivnom ugovoru ponovno propiše obveza obučenosti radnika kooperanata za rad na siguran način u specifičnim lučkim uvjetima koja je svojedobno brisana. Napominju da je rad lučkih radnika kooperantskih tvrtki jeftiniji od rada radnika Luke, no da je nedopustivo da kooperanti na rad u luku šalju nedovoljno obučene radnike koji ugrožavaju svoju i sigurnost drugih. Nedavna nesreća u kojoj je na brodu u riječkoj luci smrtno stradao radnik kooperantskog poduzeća aktualizirala je rješavanje tog problema i sindikati traže da se uprava, kooperanti i predstavnici sinidkata dogovore o načinu i uvjetima angažiranja kooperanata na poslovima u luci.

>>Nova uprava riječke Luke sastala se sa sindikatima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije